Etiketter

Metas öppna AI-modell LLama3 har två olika storleksvarianter, en med 8 miljarders parametrar och en som bygger på 70 miljarder parametrar (miljarder förkortas ”B” inom engelsktalande länder). Det är möjligt att jämföra olika AI-modeller med hjälp av olika nyckeltal, såsom t ex MMLU, som är ett nyckeltal som visar på en AI-modells generella förmåga att vara ”smart” – jag har skrivit om MMLU här). Nedan jämförs Metas öppna Llama 3 modeller med andra AI-modeller (källa: videon ”LärMedAI – värdena skiljer något om jämförelser gör med MMLU värden som visas här):

Jag har hört talas om Metas öppna AI-modeller ett tag, men jag har tyvärr inte haft förmåga att ”samspråka” med dessa AI-modeller. En paradox?!, de är öppna, och därmed tillgängliga!?, men svårare att få tillgång till för ”vanliga personer”… Eller är det bara jag som är okunnig hur man når fram, kan chatta, med öppna modeller som Llama 3.

På Metas hemsida, llama.meta.com/llama3/ kan man läsa:

This guide provides information and resources to help you set up Llama including how to access the model, hosting, how-to and integration guides. Additionally, you will find supplemental materials to further assist you while building with Llama.

…dvs information om hur man sätter upp Llama3… Men det är väl inte något för ”vanliga dödliga”. Finns det någon som gjort det, och sen gjort ”chatten” (lätt) tillgänglig? Philip Sandmark Dante nämner i videon att LLama3 8B är så ”liten” att den ryms i en nyare mobil, och LLama3 70B kan, vad jag förstår, ”rymmas” i en kraftfullare ”vanlig” dator/server (mer om detta i Philips blogg). Antar att man ska gå via github-meta-llama/llama3 för att få tag i, ”ladda ner”?, Llama 3.

Precis som påtalas av Philip Sandmark Dante, som driver ”Lär med AI”, så går AI-utvecklingen otroligt fort, nedan jämförs Llama 3 med LLama 2 (källa):

Till sist, jag får så mycket bra och intressant AI-information via Philip Sandmark Dantes videos: ”LärMedAI, samt Philips blogg. Fler borde vara ”medlemmar” på LärMedAI!