Om denna blogg

Här presenteras tankar kring min roll som ekonom/controller som jag försöker koppla till en verklighet ”bortom siffror”.

Jag har arbetat som controller sedan 2001. Min bakgrund är civilekonom och civilingenjör med intresse för ekonomistyrning och  miljöfrågan (hela min profil på Linkedin).

Nils-Göran Olve tar i presentationen ”Informationssystem och controllerns roll” upp en business controller som är proaktiv genom att referera till sin text i ”Controllerns roll” (1988). Olve menar att controllern bör komma ut från ”det trygga hörnet”. Jag har lagt till begreppen ”marknadsanalys”, ”affärsutveckling” och ”affärscontrolling” med gul text (för de roller som ligger utanför ”hörnet”:

ontroller_ut_från_det_trygga_hörnet_Olve_1988_justerad

Nils-Göran Olve benämner de tre rollerna som ligger utanför ”kamrershörnet” är: ”analytiker” (ovan marknadsanalys), ”pedagog” (ovan affärscontrolling) och förändringsagent/coach” (ovan affärsutveckling):

controllerns_fyra_roller_beskuren

Nils-Göran Olves tankar kring att controllern vid sidan av kamrersrollen bör ha roller som analytiker/marknadsanalys, pedagog/affärscontrolling och förändringsagent/affärsutveckling är för mig naturligt.

På samma sätt känns det som Nils-Göran Olve tar upp i artikeln ”Från kamrer till coach” (2010) – ”controllers står inför ökade krav på att utveckla roller som är användbara ute i verksamheten”; helt naturliga:

Controller- och ekonomifunktionerna i företagen befinner sig i en existentiell kris, inte helt olik den som it-avdelningen går igenom. Om it-avdelningen tampas med moln, hyrmodeller och stenhårda avkastningskrav, så står ekonomiavdelningar och controllers inför ökade krav på att utveckla roller som är användbara ute i verksamheten.

1 tanke på “Om denna blogg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s