En del vill ha svar på frågan, vilken AI-modell är bäst? Svår fråga, eftersom olika AI-modeller är bra på olika saker – och ibland är det inte konkurrens mellan olika AI-modeller, som visar på att någon AI-modell är bäst på allt, utan de kompletterar många gånger varandra. Med detta sagt, så bör vi kanske ändå först konstatera att utvecklingen går snabbt sett till hur GPT:er har utvecklats sedan 2018 då GPT1 kom. (Därefter har GPT2, GPT3, GPT4 kommit i snabb takt – snart kommer nog GPT5). Jag använder AI-modeller till så många olika saker, och jag har flera gånger märkt att de just ger olika svar, vilket kan vara av godo.

Jag har i annat text visat hur fem olika modeller svarar på olika sätt –
1) GhatGPT, 2) Gemini Advanced, 3) Copilot 4) Perplexity och 5) Claude:

Självklart är det skillnad mellan OpenAI:s gratis AI-modell chatGPT och OpenAI:s betalversion GPT4. På samma sätt är Googles Gemini Advanced, som kostar en slant, bättre än gratisvarianten Gemini. Om jag ändå ska svara på vilken (gratis) AI-modell som är bäst, så skulle jag vilja säga Microsoft Copilot (i Copilot ingår GPT4 – gratis!)

Med andra ord skulle man kunna säga att GPT4 är bäst, och du når den antingen genom att betala för den på OpenAI:s hemsida, eller så använder du Microsoft Copilot (i Copilot ingår som sagt GPT4).

Samtidigt måste sägas att Anthropics Claude har en stor fördel att även gratisversionen – nu version 2.1 – klarar av att ladda upp pdf-filer som man med AI:s hjälp vill analysera och kommentera.

Merlin är ett spännande AI-tillägg från Foyer som är ett ”All-in-One AI extension to Write, Summarize, Code & play”-tillägg. Merlin använder sig av AI-modeller som GPT4, Claude, Llama eller OpenAI Key. Merlin är som sagt bl a en AI Writer som hjälper till att svara på inlägg på sociala medier, t ex Linkedin. Du kan förstås välja svarets tonläge och i övrigt styra svaret. Du får ofta justera/utveckla svaret, men ofta blir det svar som Merlin presenterar förvånansvärt bra. Merlin klarar även av att ta emot pdf-filer som ska analyseras. (du får tillgång till en gratisvariant av Merlin, men jobbar du mycket med modellen kommer du till en gräns där du får betala för att komma vidare) (video1, video 2, hur Merlin fungerar).