Etiketter

, ,

Kommunikation kring ekonomin ska fungera smidigt. Budget och resultat ska kommuniceras korrekt och kortfattat. Effektiva och transparenta IT-system som Kuben är bra. Men helheten fångas och beskrivs ibland bäst med Excel. Är det möjligt att arbeta med smidiga och stabila IT-system i stället för att skicka ”öppna” filer, underlättas en gemensam och uppdaterad bild av läget.

Kanske kan en gemensam bild av ekonomin underlättas nu när ”sista pusselbiten”, projektdashborden i Kuben har kommit på plats:

Raindance_EOS_Kuben

Raindance, EOS och Kuben i skön samverkan

Forskning kännetecknas ibland av tvära kast mellan olika projekt, då gäller det att en uppdaterad grundkontering kan göras smidigt, snabbt och kan kommuniceras/bekräftas smidigt, snabbt, tydligt och på transparent sätt. Jag är van vid att verksamheten kan läsa av sin ekonomi månad för månad och att ekonomen/controllern förtydligar avvikelser och uppdateringar som sker hela tiden. Vi är är många som vill ha en verksamhetsanknuten rapportering. Nedan ett exempel på ett vanligt förekommande fall; personalkostnaderna är lägre är budgeterat:

verksamhetsanknuten_rapportering

Det är bra med samarbeten mellan avdelningar och institutioner. Projekt med många yrken och professioner kan komma fram till mycket spännande resultat! Och välskrivna avtal/överenskommelser mellan parterna gynnar en smart och smidig transferering av pengar. Direkt överföring av medel från bidragsgivaren, bokföringsorder eller fakturering? Dubbla OH är det få som gillar. Kolla bara att bidragsgivaren är med noterna och vidareförmedlingen.

Praktikaliteter kring ersättning vid resa och utlägg vill många ska fungera extra smidigt, eftersom knappt någon vill vänta eller ligga ute med pengar. Regler och rutiner kring traktamente och utlägg kan vara svåra att sätta sig in i om man sällan reser eller ligger ute med pengar.  Vad som gäller rörande moms och skatter gör en del yra när de ska sätta sig in i regelverk och praxis. Här kan en ekonom förhoppningsvis göra vägen lite rakare och lite roligare:

2018-10-20 17.07.13

Annonser