Skapa direktkontakt

Hur skapar vi kontakt med kollegor? Med mejl? Genom att ”gå över” (om det nu är möjligt). Genom att sätta upp möten? Eller genom att ta direktkontakt via onlinemöte? Jag har jobbat med Skype for business (ingår numera i Office 365):

Office365_med_Skype_business_bild_av_verktyget

Det är möjligt att se vilka som är online innan man skickar ett meddelande eller ringer. Det är ”som att arbeta i samma rum”. Verktyget kan användas för alla typer av möten, när man bara är två, eller flera hundra. När man väl fått kontakt är det lätt att dela skärm. Min erfarenhet är att det går lättare och snabbare att reda ut en fråga på detta sätt än att ”gå över till personen” eftersom man så lätt delar skärm.

De andra delarna i Microsofts Office 365 Business Premium:

vad_som_ingår_i_100kr_per_månad_paketet

Numera finns även Microsoft Teams som komplement till Skype för företag. Tjänsterna liknar varandra:

jfm_Skype_for-business_Microsoft_teams

Mer om vad som händer med nästa generation Skype för företag. Mer om hur Kontorskraft och Telia ser på Skype for business. Och en kort podcast (6 min) om Skype för företag och Teams.

Historia

2009 började videokonferensmarknaden kraftigt inta den skandinaviska regionen. Här kan man läsa att det var ett av de få tekniska verktyg vi nordbor var senare med än övriga världen och många hade svårt att förstå varför och hur just det kom sig. Kanske var det korrekt då organisationer som anamade de kraftigt prestandakrävande och kostsamma tekniken fick efter bara några år slänga ut produkterna i förmån för andra typer av verktyg. Jag minns själv videokonferensrum som användes flitigt 2011-2012.

Microsoft utvecklade sin egna infrastruktur Lync som var väldigt lik Skype men utan samma videofokus. 2011 köper Microsoft upp det fd. svenska bolaget Skype från en grupp investerare som tidigare köpt upp det från Ebay.

Små företag försökte arbeta med gratisversioner som Skype men inte bara för att de var gratis utan även för att de var hyffsat pålitliga och extremt portabla. Skulle man ha ett videomöte var det inte logiskt att man först var tvungen att ta sig till ett videokonferensrum för att ringa ett annat videokonferensrum.

2013 kommer första Lync verktyget med Skype’s videokvalitet och 2014 kommer nyheten om att Lync kommer byta namn till Skype for business / skype för företag.

2015-2017 hade jag chans att uppleva smidiga och effektiva möten med Skype för företag.

Dagsläge

I dagsläget saknas ibland möjlighet att få direktkontakt via onlinemöten. Men det finns en grupp inom Lunds Universitet, ”Resfria möten”, som kanske arbetar även för smidiga kontakter inom LU. Och det finns REMM – som verkar för ”resfria/digitala möten i myndigheter”, bl a genom webbmöten (som t ex via Skype for business). Sedan 2016 deltar Lunds universitet i REMM.

Annonser